« terug naar vorige pagina

Bekkenfysiotherapie

Bekkenfysiotherapie is gericht op de bewustwording en de (on)willekeurige controle en sturing van de bekkenbodem. De bekkenbodemspieren kunnen te zwak of juist te gespannen zijn. Ze functioneren soms niet op de goede manier of op het juiste moment waardoor u klachten kunt krijgen. De bekkenbodemspieren kunt u aan- en ontspannen. Velen zijn zich hiervan niet bewust of voelen dit niet. Zowel mannen als vrouwen kunnen hiermee te maken krijgen. Al tijdens het onderzoek bij de eerste afspraak zal blijken of en hoe uw specifieke klacht verholpen kan worden. Direct na de eerste afspraak heeft u dus duidelijkheid over de verdere behandeling.

Veel voorkomende bekken(bodem)klachten:

  • Ongewild urineverlies tijdens inspanning (stress incontinentie)
  • Veelvuldig optredende, plotselinge, hevige, niet te onderdrukken aandrang om te plassen (urge-incontinentie)
  • Ongewild verlies van ontlasting
  • Het moeizaam kwijt kunnen van ontlasting (obstipatie)
  • Verzakking van de blaas, baarmoeder of darmen
  • Pijn in de onderbuik, rond de anus of de geslachtsdelen
  • Pijn bij gemeenschap, erectiestoornissen, problemen met orgasme
  • Zwangerschapsgerelateerde bekkenklachten

De behandeling

De bekkenfysiotherapeut helpt bij het leren herkennen en trainen van alle relevante spieren rondom het bekken. Denk bijvoorbeeld aan voorlichting, toiletadviezen en oefeningen voor de ademhaling en bekkenbodemspieren.

De bekkenfysiotherapeut kan ook gebruik maken van speciale apparatuur. Deze apparatuur geeft beter inzicht in de werking van de bekkenbodem door de spanning en spieractiviteit van individuele spieren heel nauwkeurig in kaart te brengen. Dit onderzoek heet een elektromyogram (EMG) onderzoek. Met deze apparatuur kunt u ook behandeld worden. Met pijnvrije stroomstootjes wordt de bekkenbodem ontspannen of juist geactiveerd. Dit heet functionele elektrostimulatie (FES). U schaft eenmalig een probe aan die gebruikt wordt bij de diagnostiek en behandeling.

Onze praktijk werkt met de MAPLe.

Uw bekkenfysiotherapeut

Chantal Zuurendonk

Wilt u een afspraak maken?

Bel dan (070) 444 53 65 of stuur een email naar: receptie-ft@shg.nl

Hier kunt u de informatiefolder bekkenfysiotherapie downloaden