« terug naar vorige pagina

Manuele therapie

Een manueel therapeut is een fysiotherapeut die na zijn opleiding voor fysiotherapie een opleiding voor manuele therapie heeft gevolgd. Daarmee heeft hij extra kennis opgedaan van de bewegingsmogelijkheden van het lichaam en in het bijzonder klachten van de wervelkolom. Een manueel therapeut kan bijvoorbeeld uitkomst bieden bij een vastzittende, pijnlijke nek of schouder.

Het doel van manuele therapie is enerzijds het verbeteren van de beweeglijkheid van de gewrichten, hiervoor gebruikt de manueel therapeut een aantal specifieke technieken. Anderzijds het verbeteren van uw houding en bewegingen. Een gewricht kan echter ook té beweeglijk zijn en dan traint hij of zij de stabiliteit of de coördinatie van de beweging van het gewricht. De effecten van manuele therapie zijn vaak direct merkbaar: u voelt een verbetering van de bewegingsvrijheid en een afname van pijn. Om een langdurig effect te bewerkstelligen wordt gedurende de behandeling ook aandacht besteed aan houding en beweging tijdens werk, sport en dagelijkse activiteiten.

Voorbeelden van klachten die een manueel therapeut kan behandelen:

  • Hoofd- en nekpijn in combinatie met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom
  • Nek- en schouderklachten met uitstraling naar de armen
  • Lage rugklachten, al dan niet met uitstraling in de benen
  • Hoge rugklachten, al dan niet in combinatie met rib-en borstpijn
  • Duizeligheid bij het bewegen van de nek
  • Kaakklachten, al dan niet in combinatie met nekklachten
  • Heupklachten

Al tijdens het onderzoek bij de eerste afspraak zal blijken of en hoe uw specifieke klacht verholpen kan worden. Direct na de eerste afspraak heeft u dus duidelijkheid over de verdere behandeling.

Uw manueel therapeut

Simonne Honselaar, MSc; is zowel manueel therapeut als fysiotherapeut.

Wilt u een afspraak maken?

Afspraken maken kunt u via telefoonnummer (070) 444 53 65 of via de email: receptie-ft@shg.nl

Hier kunt u de informatiefolder manuele therapie downloaden