« terug naar vorige pagina

Manuele therapie

Een manueel therapeut is een fysiotherapeut die na zijn opleiding voor fysiotherapie een opleiding voor manuele therapie heeft gevolgd. Daarmee heeft hij extra kennis opgedaan van de bewegingsmogelijkheden van het lichaam en in het bijzonder klachten van de wervelkolom. Een manueel therapeut kan bijvoorbeeld uitkomst bieden bij een vastzittende, pijnlijke nek of schouder.

Het doel van manuele therapie is enerzijds het verbeteren van de bewegelijkheid van de gewrichten en anderzijds uw houding en bewegingen te verbeteren. Een gewricht kan echter ook té bewegelijk zijn en dan traint hij de stabiliteit of de coördinatie van de beweging van het gewricht. Hiervoor gebruikt de manueel therapeut een aantal specifieke technieken. De effecten van manuele therapie zijn vaak direct merkbaar: u voelt een verbetering van de bewegingsvrijheid en een afname van pijn. Om een langdurend effect te bewerkstelligen wordt gedurende de behandeling ook aandacht besteed aan houding en beweging tijdens werk, sport en dagelijkse activiteiten . Ook de gedachten van de patiënt over pijn en de invloed hiervan op de klacht worden besproken.

Voorbeelden van klachten die een manueel therapeut kan behandelen:

  • Hoofd- en nekpijn in combinatie met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom
  • Nek- en schouderklachten met uitstraling naar de armen
  • Lage rugklachten, al dan niet met uitstraling in de benen
  • Hoge rugklachten, al dan niet in combinatie met rib-en borstpijn
  • Duizeligheid bij het bewegen van de nek
  • Kaakklachten, al dan niet in combinatie met nekklachten
  • Heupklachten

Al tijdens het onderzoek bij de eerste afspraak zal blijken of en hoe uw specifieke klacht verholpen kan worden. Direct na de eerste afspraak heeft u dus duidelijkheid over de verdere behandeling.

Simonne Honselaar, MSc; is zowel manueel therapeut als fysiotherapeut.

Afspraken maken kunt u via telefoonnummer (070) 444 53 65 of via de email: receptie-ft@shg.nl

Hier kunt u de informatiefolder manuele therapie downloaden